Մարդու աղիքներում կան մոտ 1000 տեսակ տարբեր մանրէներ, որոնք անհրաժեշտ են միկրոֆլորայի առողջության համար: Այս մասին «Զվեզդա» հեռուստաալիքին տված հարցազրույցում ասել է վիրաբույժ-ուռուցքաբան Իվան Կարասևը: Հաստ աղիքի բակտերիալ կազմի մշտակայունությունը օգնում է պահպանել թթվակաթնային մթերքներում պարունակվող բիֆիդո- և լակտո բակտերիաները:
Կարևոր է, որ այդպիսի կաթնամթերքներում, որոնք անհրաժեշտ են աղիքի քաղցկեղի կանխարգելման համար, չլինեն ոչ մի արհեստական հավելումներ կամ բաղադրիչներ: Միկրոֆլորայի խնդիրները առաջացնում են սթրես և անկանոն սնուցում:
Բացի թթվակաթնային մթերքներից, կարևոր է օգտագործել բջջանյութ. այն օգնում է մաքրել աղիները պարիետային կղանքներից, որոնք կուտակվում են ոչ ռաֆինացված ուտելիք, տրանսճարպեր և արագ սնունդ օգտագործելու պատճառով: Սննդակարգում պետք է լինեն նաև անհրաժեշտ քանակությամբ բանջարեղեն և մրգեր: Բջջանյութի էությունը թունավորումը կանխելն է:
Ուռուցքների զարգացմանը կարող է հանգեցնել պահածոների, կարմիր մսի, երշիկների, նրբերշիկի կանոնավոր օգտագործումը: Երբ աղիքի մեջ ճեղքվում են, այս մթերքները արտադրում են երկրորդային մաղձաթթուներ, որոնք վնասակար ազդեցություն են ունենում հաստ աղիքի պատերի վրա, ինչը, ի վերջո, հանգեցնում է ուռուցքի զարգացման: