Tuesday, 19 10 2021
Վրաստանի տարածաշրջաններում կտրուկ աճել Է COVID-19-ով ախտահարվածների թիվը
Հայտնի են Բաքվից Երևան տեղափոխվող 5 գերիների անունները
Հոկտեմբերի 20-ին Երևանի կենդանաբանական այգին փակ է լինելու
Անձնագրի և նույնականացման քարտի նոր դիզայնի ընտրության համար մրցույթ է հայտարարվել
19:00
Հինգ հայ ռազմագերի վերադառնում է Հայաստան
Ռուսաստանում կորոնավիրուսի պատճառով 1 015 մահ Է արձանագրվել մեկ օրում.դա նոր առավելագույնն Է
Սա ԶԼՄ-ների ազատությունը կաշկանդելու վտանգավոր տենդենց է. Լիլիթ Գալստյան
18:40
ԱՄՆ-ի պաշտպանության նախարարը ժամանել Է Ուկրաինա
Ֆեյքին հղում տալով՝ լրատվամիջոցը չի խուսափելու պատասխանատվությունից. Արդարադատության նախարար
Պեսկովի թուրքերենը կօգնի՞ Պուտինին
18:26
Մադրիդում վեց մարդ գրավել Է Պրադո թանգարանը եւ սպառնում Է ինքնասպան լինել
ԶԼՄ-ների առաջնային պատասխանատվությունն է ստուգել լուրի իսկությունը և հետո մատուցել հանրությանը
18:23
Օլիմպիական կրակն ուղևորվեց Պեկին
Չնույնականացված աղբյուրներին հղում կատարելու դեպքում ԶԼՄ-ները չեն ազատվում պատասխանատվությունից
Արտակ Ղուլյանը նշանակվել է Իրավական կրթության և վերականգնողական ծրագրերի իրականացման կենտրոնի տնօրեն
Եթե նույնիսկ Փաշինյանը մասնակցեր քարոզարշավին, բան չէր փոխվի, բայց այնպես չէ՝ նրա վերջը եկել է
18:00
Լեհաստանի վարչապետը վիթխարի էներգետիկ ճգնաժամ է կանխատեսել Եվրոպայում
«Բալասանյան դաշինք»-ն այլ քաղաքական ուժի հետ կոալիցիա կազմելու որոշում դեռ չի ընդունել
17:40
Իրաքում ձերբակալել են 2016 թվականին Բաղդադում իրականացված ահաբեկչության կազմակերպչին
17:36
Վահրամ Խուդոյանը՝ ծանրամարտի վարպետների Եվրոպայի չեմպիոն
Թույլ էրդողանը ավելի վտանգավոր է Հայաստանի համար. վարկանիշը բարձրացնելու տարբերակներից մեկը պատերազմն է
Մոսկվայում մեկ օրում հոսպիտալացվել է COVID-19-ով ախտահարված 1589 մարդ
Տխուր փաստեր Հայաստանում հանդես եկող ֆուտբոլիստների վերաբերյալ
Նոր կառուցվելիք քրեակատարողական հիմնարկն իր բարեվարք ծառայողներով կդառնա Ծառայության խորհրդանիշը․ Կարեն Անդրեասյան
Կառավարությունը հաստատել է Արցախից տեղահանված քաղաքացիներին դրամական օգնություն տրամադրելու ծրագիրը
Վրաստանում կորոնավիրուսի 5739 նոր դեպք է արձանագրվել
Հայկ Կոնջորյանը Ջոն Պատրիկ Գալագերի հետ հանդիպմանը կարևորել է հայ գերիների անհապաղ վերադարձը
Լիբանանում խորհրդարանական ընտրությունները տեղի կունենան 2022 թվականի մարտի 27-ին
Պատմաբանները Մոսկվայի և Կարսի պայմանագրերի 100-ամյակին զուգահեռներ են անցկացրել 1921-ի և 2021-ի միջև
Հովհաննես Հարությունյանը Գյումրիում իշխող ուժի անհաջողությունը կապում է ընտրություններին մարդկանց ցածր մասնակցության հետ

Սննդի վրա բորբոս. վտանգավո՞ր է, թե` ոչ

Բորբոսը կամ սնկերը մեր մոլորակի ամենահին միկրոօրգանիզմներից են: Մարդիկ վաղուց սովորել են միկրոօրգանիզմներից օգուտ քաղել: Դրանք օգտագործվում են սոյայի սոուս և պանրի որոշ տեսակներ պատրաստելու համար: Բորբոսի հրաշագործ հատկությունների շնորհիվ ստեղծվել է հանրահայտ պենիցիլին հակաբիոտիկը, որը փրկել է հազարավոր կյանքեր:

Այնուամենայնիվ, ոչ բոլոր բորբոսներն են օգտակար: Սնկերի շատ տեսակներ կարող են առաջացնել մաշկի և համակարգային տարբեր հիվանդություններ, ներառյալ ալերգիկ: Սննդի վրա բորբոսը կարող է առաջացնել սննդային ծանր թունավորում: Սնկերն իրենց կենսագործունեության ընթացքում արտազատում են թունավոր նյութեր, որոնցից շատերն ունեն կայուն քիմիական կառուցվածք և չեն քայքայվում սննդի ջերմամշակմամբ: Բորբոսի որոշ տոքսիններ քաղցկեղածին հատկություն ունեն:

Հետևաբար, դուք պետք է մեկ անգամ էլ մտածեք բորբոսնած մթերքը պահելիս: Չնայած սնկերի մեծամասնությունը նախընտրում է ջերմությունը, շատերը կարող են աճել սառը ջերմաստիճանում: Բորբոսը ավելի դիմացկուն է աղի և շաքարի նկատմամբ, քան մյուս միկրոօրգանիզմները, և կարող է աճել սառնարանում մուրաբաների, երշիկեղենի և այլ մթերքների վրա:

Ուտել, թե չուտել

Բորբոսնած հացն անհրաժեշտ է անհապաղ վերացնել: Հացի մակերեսին աճած բորբոսի չափը նշանակություն չունի: Մանրադիտակային չափի պատճառով բորբոսը տարածում է իր սպորները ամբողջ հացի վրա, կանաչ կղզիները միայն գերաճած տեսանելի հատվածներն են:

Բորբոսն ավելի հաճախ հանդիպում է հացաբուլկեղենի, ինչպես նաև բանջարեղենի, մրգերի, հառիկների և ընկույզների վրա: Ընդ որում, մեծ նշանակություն ունի ոչ միայն արտադրությունը, այլև սննդամթերքի փոխադրումն ու պահպանումը: Ապրանքներ ընտրելիս ուշադրություն դարձրեք դրանց արտաքին տեսքին: Ցանկացած սննդային արտադրանք, որը վարակվել է բորբոսով, չի կարող օգտագործվել որպես սննդի մեջ: Այն չպետք է լինի շրջանառության մեջ, խանութների դարակներում:

Ինչ անել, եթե բորբոս է հայտնաբերվել

Մսի, նրբերշիկի, մածունի, թթվասերի, փափուկ պանիրների, փափուկ մրգերի և բանջարեղենի վրա բորբոս տեսնելու դեպքում անհրաժեշտ է անհապաղ վերացնել այդ մթերքները: Նույնը վերաբերում է հացաբուլկեղենին, ընկույզին ու ժելեին: Խիտ և չոր կառուցվածք ունեցող որոշ ապրանքներ (օրինակ ՝ պանիր) կարելի է օգտագործել, եթե հնարավոր է դանակով հեռացնել բորբոսը: Կտրեք առնվազն 2,5 սմ վարակված տարածքի շուրջը: Մի դիպչեք բորբոսին դանակով և պանիրը փաթեթավորեք նոր սննդային թաղանթի մեջ։

Կոշտ բանջարեղենը, ինչպիսիք են գազարը և կաղամբը, պետք է մանրակրկիտ մաքրվեն՝ կտրելով վարակված հատվածները: Ինչ վերաբերում է մուրաբային, կարծիքները տարբեր են: Փաստն այն է, որ անհնար է երաշխավորել ավելի խորը շերտերը վարակից պաշտպանված լինելը:

Այս ամենը չի վերաբերում այն ​​մթերքներին, որոնց վրա բորբոսի առկայությունը տեխնոլոգիական գործընթացի մի մասն է: Բայց այս դեպքում այն ​​նշված է արտադրանքի պիտակի վրա («Պանիր բորբոսով» և բորբոս բաղադրության մեջ): Շատ հեշտ է տարբերակել «ազնվական» բորբոսը թունավորից՝ գույնով և կառուցվածքով:

Ինչպես կանխել բորբոսի աճը

• Մի պահեք փչացող սնունդը բաց վիճակով պահարանի կամ սառնարանի մեջ:

• Հացը պահեք առանձին:

• Փակեք տարաները կափարիչներով և փաթեթավորեք սնունդը պլաստիկ տոպրակների կամ սննդային թաղանթի մեջ:

• Պարբերաբար փոխեք խոհանոցի սպունգներն ու լաթերը:

• Առնվազն ամիսը մեկ լվացեք սառնարանը և խոհանոցի պահարանները սոդայի մեղմ լուծույթով (2-3 թեյի գդալ սոդա մեկ լիտր ջրի համար):

• Ճիշտ ստերիլիզացրեք տնային պահածոների բանկաները:

Բաժիններ
Ուղիղ
Լրահոս
Որոնում