Tuesday, 16 08 2022
ՀՀ տարածքում ավտոճանապարհներն անցանելի են
Լուկաշենկոն ցավակցական ուղերձ է հղել Վահագն Խաչատուրյանին
Անհետ կորած քաղաքացիների թիվը նվազել է. 5 իրանցու գտնվելու վայրը հայտնի է` Վրաստանում են
30 ժամից ավել է փրկարարներն ու կամավորները աշխատում են
Գեղարքունիքի մարզի Փոքր Մասրիկ գյուղում այրվել է մոտ 1300 հակ անասնակեր
«Կառավարության տեղեկատվական քաղաքականության և տեղեկատվական համակարգի ռեֆորմի» նախագիծը խիստ ակտուալ է
Փլատակների տակից դուրս է բերվել ևս մեկ դի. Զոհերի թիվը հասավ 8-ի
Անհետ կորած համարվող քաղաքացիները 23-ն են.ԱԻՆ
ԱԻՆ խոսնակը տվյալներ է ներկայացրել 23:00-ի դրությամբ
23:00
Թուրքիան և ԱՄՆ-ն շարունակում են F16-երի ձեռք բերման բանակցությունները
Ճանապարհային ոստիկանության մեկշաբաթյա ուժեղացված ծառայություն մարզերում. հայտնաբերվել է 3581 խախտում
«Առաջին» լրատվական-վերլուծական թողարկում
Անհետ կորած համարվող հղի կնոջ եւ իր որդու հայտնաբերման մասին լուրը, ցավոք, կեղծ է․ Հայկ Կոստանյան
«Սուրմալու»-ի դեպքը կարող է կրկնվել. Երևանը գնում է դեպի աղետ
Մեծի Տանն Կիլիկիո կաթողիկոսությունը հայրենի ժողովրդին զորակցություն է հայտնում «Սուրմալու»-ի դեպքի կապակցությամբ
«STARMUS»-ով ոգևորված են շատերը, բացի ՏՏ ոլորտից
Ցանկանում եմ իմ անկեղծ ցավակցությունը հայտնել. Սերդար Քըլըչ
Ինչ-որ ուժեր հասկացել են՝ կեղծ ահազանգերը աշխատող են. պետությունը պետք է լուրջ զբաղվի
21:15
Ուկրաինայում ռազմական դրությունը երկարաձգվել է 90 օրով
Ներկա պահին չենք հաստատում լուրը, որ ողջ քաղաքացի կա․ Արմեն Փամբուխչյան
Հրդեհ Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանում. աշխատակիցները կանխել են կրակի տարածումը
Ֆրանսիայի դեսպանությունն իր ցավակցությունն է հայտնում Երևանում տեղի ունեցած պայթյունի կապակցությամբ
Արցախի նախագահը համայնքների սոցիալ-տնտեսական հարցերին նվիրված ընդլայնված աշխատանքային խորհրդակցություն է անցկացրել
Քաղաքացու ողջ լինելու հավանականություն կա. փրկարարները փլատակների տակից ձայն են լսել
20:30
Եգիպտոսում եկեղեցու հրդեհը 41 մարդու կյանք է խլել
Հայաստանում մեկնարկել է «Խաղաղության մարտիկ» մրցույթը
ՀԱՊԿ գլխավոր քարտուղարը ցավակցական հեռագիր է հղել ՀՀ վարչապետին
«Սուրմալու»-ում անհետ կորած կարող է համարվել 22 մարդ, որից 6-ը՝ Իրանի քաղաքացի
Live. «Առաջին լրատվական» տեղեկատվական-վերլուծական կենտրոն
Հարցաքննվել են երկու տասնյակից ավելի քաղաքացիներ․ Քննչական կոմիտեն մանրամասներ է հայտնում

Սննդի վրա բորբոս. վտանգավո՞ր է, թե` ոչ

Բորբոսը կամ սնկերը մեր մոլորակի ամենահին միկրոօրգանիզմներից են: Մարդիկ վաղուց սովորել են միկրոօրգանիզմներից օգուտ քաղել: Դրանք օգտագործվում են սոյայի սոուս և պանրի որոշ տեսակներ պատրաստելու համար: Բորբոսի հրաշագործ հատկությունների շնորհիվ ստեղծվել է հանրահայտ պենիցիլին հակաբիոտիկը, որը փրկել է հազարավոր կյանքեր:

Այնուամենայնիվ, ոչ բոլոր բորբոսներն են օգտակար: Սնկերի շատ տեսակներ կարող են առաջացնել մաշկի և համակարգային տարբեր հիվանդություններ, ներառյալ ալերգիկ: Սննդի վրա բորբոսը կարող է առաջացնել սննդային ծանր թունավորում: Սնկերն իրենց կենսագործունեության ընթացքում արտազատում են թունավոր նյութեր, որոնցից շատերն ունեն կայուն քիմիական կառուցվածք և չեն քայքայվում սննդի ջերմամշակմամբ: Բորբոսի որոշ տոքսիններ քաղցկեղածին հատկություն ունեն:

Հետևաբար, դուք պետք է մեկ անգամ էլ մտածեք բորբոսնած մթերքը պահելիս: Չնայած սնկերի մեծամասնությունը նախընտրում է ջերմությունը, շատերը կարող են աճել սառը ջերմաստիճանում: Բորբոսը ավելի դիմացկուն է աղի և շաքարի նկատմամբ, քան մյուս միկրոօրգանիզմները, և կարող է աճել սառնարանում մուրաբաների, երշիկեղենի և այլ մթերքների վրա:

Ուտել, թե չուտել

Բորբոսնած հացն անհրաժեշտ է անհապաղ վերացնել: Հացի մակերեսին աճած բորբոսի չափը նշանակություն չունի: Մանրադիտակային չափի պատճառով բորբոսը տարածում է իր սպորները ամբողջ հացի վրա, կանաչ կղզիները միայն գերաճած տեսանելի հատվածներն են:

Բորբոսն ավելի հաճախ հանդիպում է հացաբուլկեղենի, ինչպես նաև բանջարեղենի, մրգերի, հառիկների և ընկույզների վրա: Ընդ որում, մեծ նշանակություն ունի ոչ միայն արտադրությունը, այլև սննդամթերքի փոխադրումն ու պահպանումը: Ապրանքներ ընտրելիս ուշադրություն դարձրեք դրանց արտաքին տեսքին: Ցանկացած սննդային արտադրանք, որը վարակվել է բորբոսով, չի կարող օգտագործվել որպես սննդի մեջ: Այն չպետք է լինի շրջանառության մեջ, խանութների դարակներում:

Ինչ անել, եթե բորբոս է հայտնաբերվել

Մսի, նրբերշիկի, մածունի, թթվասերի, փափուկ պանիրների, փափուկ մրգերի և բանջարեղենի վրա բորբոս տեսնելու դեպքում անհրաժեշտ է անհապաղ վերացնել այդ մթերքները: Նույնը վերաբերում է հացաբուլկեղենին, ընկույզին ու ժելեին: Խիտ և չոր կառուցվածք ունեցող որոշ ապրանքներ (օրինակ ՝ պանիր) կարելի է օգտագործել, եթե հնարավոր է դանակով հեռացնել բորբոսը: Կտրեք առնվազն 2,5 սմ վարակված տարածքի շուրջը: Մի դիպչեք բորբոսին դանակով և պանիրը փաթեթավորեք նոր սննդային թաղանթի մեջ։

Կոշտ բանջարեղենը, ինչպիսիք են գազարը և կաղամբը, պետք է մանրակրկիտ մաքրվեն՝ կտրելով վարակված հատվածները: Ինչ վերաբերում է մուրաբային, կարծիքները տարբեր են: Փաստն այն է, որ անհնար է երաշխավորել ավելի խորը շերտերը վարակից պաշտպանված լինելը:

Այս ամենը չի վերաբերում այն ​​մթերքներին, որոնց վրա բորբոսի առկայությունը տեխնոլոգիական գործընթացի մի մասն է: Բայց այս դեպքում այն ​​նշված է արտադրանքի պիտակի վրա («Պանիր բորբոսով» և բորբոս բաղադրության մեջ): Շատ հեշտ է տարբերակել «ազնվական» բորբոսը թունավորից՝ գույնով և կառուցվածքով:

Ինչպես կանխել բորբոսի աճը

• Մի պահեք փչացող սնունդը բաց վիճակով պահարանի կամ սառնարանի մեջ:

• Հացը պահեք առանձին:

• Փակեք տարաները կափարիչներով և փաթեթավորեք սնունդը պլաստիկ տոպրակների կամ սննդային թաղանթի մեջ:

• Պարբերաբար փոխեք խոհանոցի սպունգներն ու լաթերը:

• Առնվազն ամիսը մեկ լվացեք սառնարանը և խոհանոցի պահարանները սոդայի մեղմ լուծույթով (2-3 թեյի գդալ սոդա մեկ լիտր ջրի համար):

• Ճիշտ ստերիլիզացրեք տնային պահածոների բանկաները:

Բաժիններ
Ուղիղ
Լրահոս
Որոնում