Saturday, 27 04 2024
Անահիտ Ավանեսյանը ԲԿ-ների վերազինման ուղղությամբ հանձնարարականներ է տվել
Իսրայելի ազգային անվտանգության նախարարը վթարի է ենթարկվել
Գեղարքունիքում բախվել են մեքենաներ, կան վիրավորներ
«Թուրքիան ռազմավարական իմաստուն որոշում կկայացնի»․ Էրդողան
00:15
Բայդենը կնոջ և դստեր մահից հետո մտածել է ինքնասպանության մասին
ՌԴ 2 քաղաքացի կանայք ալկահոլի ազդեցության տակ վիրավորել են հայերին
Ճակատագրական որոշումներ են կայացվում․ նոր մանդատ է պետք
Կորոնավիրուսի միջոցների 263 մլն. դրամ հափշտակելու գործն ուղարկվել է դատարան
Կիրանցում ոստիկանությունը լուսաձայնային նռնակ կամ որևէ այլ հատուկ միջոց չի կիրառել․ ՆԳՆ խոսնակ
Կիրանց մեկնած մասնագետների հետ մեքենայում Մհեր Գրիգորյանը չի եղել. պարզաբանում է փոխվարչապետի գրասենյակը
Հրշեջները մարել են Արարատի մարզի Վանաշեն գյուղում բռնկված հրդեհը
23:15
Բայդենը հայտարարել Է Թրամփի հետ բանավեճին մասնակցելու պատրաստակամության մասին
Թուրքիայի նախագահի այցն ԱՄՆ հետաձգվել է
22:45
Ադրբեջանը պետք է հարգի մարդու իրավունքները․ Գերմանիայի կանցլեր
Երախտամոռությունը քաղաքական կատեգորիա չէ
Ինֆորմացիա ունեմ՝ Բաքուն քարտեզի 33 կտոր է ներկայացրել. ամեն հատվածում մի կեղծ փաստարկ են ստեղծել
Միայն հայի ձեռքով է հնարավոր զրկել Հայաստանը ինքնիշխանությունից
Ինչ է տեղի ունեցել Մոսկվայի մանկապարտեզում հայ երեխայի հետ․ հարցաքննություն, ստուգումներ
Ֆրանսիան անվերապահորեն աջակցելու է Հայաստանին. դեսպանը՝ Ցեղասպանության տարելիցի Մոնտեվիդեոյում կայացած միջոցառմանը
21:40
ՉԺՀ-ում հայտարարել են, որ ՆԱՏՕ-ն ուղիղ պատասխանատվություն է կրում Ուկրաինայի ճգնաժամի համար
Դպրոցը պետք է նաև արժեքներ և դիրքորոշում ձևավորի. 46 մենթոր դպրոցներում մեկնարկել է ուսուցչական համաժողովը
Հանրահավաքի մասնակից մի կին բռունցքով հարվածել է ոստիկանության ծառայողի գլխին. նա ձերբակալվել է
Հայաստանը ստացել է խաղաղության պայմանագրի նախագծի վերաբերյալ Ադրբեջանի առաջարկները․ ԱԳՆ
Իրաքյան փասիանսի հայաստանյան հարցերը
20:50
F-16 կործանիչները այս տարի կսկսեն ժամանել Ուկրաինա. Պենտագոնի ղեկավար
Մոսկվան ուզում է բոլորիս դարձնել Սիմոնյան Մարգո. նպատակը մեր պետության լիկվիդացիան է
Կոպիրկինը և հայկական «դիվերսիֆիկացիան»
Պետական դավաճանություն կատարելու համար քրեական հետապնդում է հարուցվել երկու անձի նկատմամբ․ նրանք հետախուզվում են
Հայաստանի ու Ադրբեջանի սահմանին տեղադրվել է 28 սյուն
20:20
ՆԱՏՕ-ի գլխավոր քարտուղարը դաշնակիցներին կոչ է արել ավելի արագ սկսել զենքի մատակարարումն Ուկրաինային

Սննդի վրա բորբոս. վտանգավո՞ր է, թե` ոչ

Բորբոսը կամ սնկերը մեր մոլորակի ամենահին միկրոօրգանիզմներից են: Մարդիկ վաղուց սովորել են միկրոօրգանիզմներից օգուտ քաղել: Դրանք օգտագործվում են սոյայի սոուս և պանրի որոշ տեսակներ պատրաստելու համար: Բորբոսի հրաշագործ հատկությունների շնորհիվ ստեղծվել է հանրահայտ պենիցիլին հակաբիոտիկը, որը փրկել է հազարավոր կյանքեր:

Այնուամենայնիվ, ոչ բոլոր բորբոսներն են օգտակար: Սնկերի շատ տեսակներ կարող են առաջացնել մաշկի և համակարգային տարբեր հիվանդություններ, ներառյալ ալերգիկ: Սննդի վրա բորբոսը կարող է առաջացնել սննդային ծանր թունավորում: Սնկերն իրենց կենսագործունեության ընթացքում արտազատում են թունավոր նյութեր, որոնցից շատերն ունեն կայուն քիմիական կառուցվածք և չեն քայքայվում սննդի ջերմամշակմամբ: Բորբոսի որոշ տոքսիններ քաղցկեղածին հատկություն ունեն:

Հետևաբար, դուք պետք է մեկ անգամ էլ մտածեք բորբոսնած մթերքը պահելիս: Չնայած սնկերի մեծամասնությունը նախընտրում է ջերմությունը, շատերը կարող են աճել սառը ջերմաստիճանում: Բորբոսը ավելի դիմացկուն է աղի և շաքարի նկատմամբ, քան մյուս միկրոօրգանիզմները, և կարող է աճել սառնարանում մուրաբաների, երշիկեղենի և այլ մթերքների վրա:

Ուտել, թե չուտել

Բորբոսնած հացն անհրաժեշտ է անհապաղ վերացնել: Հացի մակերեսին աճած բորբոսի չափը նշանակություն չունի: Մանրադիտակային չափի պատճառով բորբոսը տարածում է իր սպորները ամբողջ հացի վրա, կանաչ կղզիները միայն գերաճած տեսանելի հատվածներն են:

Բորբոսն ավելի հաճախ հանդիպում է հացաբուլկեղենի, ինչպես նաև բանջարեղենի, մրգերի, հառիկների և ընկույզների վրա: Ընդ որում, մեծ նշանակություն ունի ոչ միայն արտադրությունը, այլև սննդամթերքի փոխադրումն ու պահպանումը: Ապրանքներ ընտրելիս ուշադրություն դարձրեք դրանց արտաքին տեսքին: Ցանկացած սննդային արտադրանք, որը վարակվել է բորբոսով, չի կարող օգտագործվել որպես սննդի մեջ: Այն չպետք է լինի շրջանառության մեջ, խանութների դարակներում:

Ինչ անել, եթե բորբոս է հայտնաբերվել

Մսի, նրբերշիկի, մածունի, թթվասերի, փափուկ պանիրների, փափուկ մրգերի և բանջարեղենի վրա բորբոս տեսնելու դեպքում անհրաժեշտ է անհապաղ վերացնել այդ մթերքները: Նույնը վերաբերում է հացաբուլկեղենին, ընկույզին ու ժելեին: Խիտ և չոր կառուցվածք ունեցող որոշ ապրանքներ (օրինակ ՝ պանիր) կարելի է օգտագործել, եթե հնարավոր է դանակով հեռացնել բորբոսը: Կտրեք առնվազն 2,5 սմ վարակված տարածքի շուրջը: Մի դիպչեք բորբոսին դանակով և պանիրը փաթեթավորեք նոր սննդային թաղանթի մեջ։

Կոշտ բանջարեղենը, ինչպիսիք են գազարը և կաղամբը, պետք է մանրակրկիտ մաքրվեն՝ կտրելով վարակված հատվածները: Ինչ վերաբերում է մուրաբային, կարծիքները տարբեր են: Փաստն այն է, որ անհնար է երաշխավորել ավելի խորը շերտերը վարակից պաշտպանված լինելը:

Այս ամենը չի վերաբերում այն ​​մթերքներին, որոնց վրա բորբոսի առկայությունը տեխնոլոգիական գործընթացի մի մասն է: Բայց այս դեպքում այն ​​նշված է արտադրանքի պիտակի վրա («Պանիր բորբոսով» և բորբոս բաղադրության մեջ): Շատ հեշտ է տարբերակել «ազնվական» բորբոսը թունավորից՝ գույնով և կառուցվածքով:

Ինչպես կանխել բորբոսի աճը

• Մի պահեք փչացող սնունդը բաց վիճակով պահարանի կամ սառնարանի մեջ:

• Հացը պահեք առանձին:

• Փակեք տարաները կափարիչներով և փաթեթավորեք սնունդը պլաստիկ տոպրակների կամ սննդային թաղանթի մեջ:

• Պարբերաբար փոխեք խոհանոցի սպունգներն ու լաթերը:

• Առնվազն ամիսը մեկ լվացեք սառնարանը և խոհանոցի պահարանները սոդայի մեղմ լուծույթով (2-3 թեյի գդալ սոդա մեկ լիտր ջրի համար):

• Ճիշտ ստերիլիզացրեք տնային պահածոների բանկաները:

Բաժիններ
Ուղիղ
Լրահոս
Որոնում