Ուրբանա-Շամպեյնի Իլինոյսի համալսարանի (ԱՄՆ) գիտնականները պարզել են, որ սուրճի հատիկների կեղևները և սերմերը պարունակում են ֆենոլային միացություններ, որոնք օգտակար են ճարպակալման և 2-րդ տիպի շաքարախտի դեմ պայքարում: Այս մասին հաղորդվում է MedicalXpress-ի մամուլի հաղորդագրության մեջ։
Հետազոտողները ցույց են տվել, որ երբ մկների ճարպային բջիջները վերականգնվում են կեղևի քաղվածքով, երկու ֆենոլային միացություններ` պրոտոկատեխիկ թթուն և գալիլաթթուն նվազեցնում են բորբոքային գործընթացները և բարելավվում են ինսուլինի հանդեպ զգայունությունն ու գլյուկոզի յուրացումը: Բացի այդ, նյութերը թունավոր չէին մարմնի համար։
Ճարպակալման հետ կապված բորբոքման առկայության դեպքում բջիջների երկու տեսակ՝ մակրոֆագներ և ադիպոցիտներ, նպաստում են օքսիդացնող սթրեսի և գլյուկոզի յուրացման թուլացմանը, ինչը ավելի է վատացնում իրավիճակը: Գիտնականները մշակել են երկու տեսակի բջիջները միասին՝ հետևելու համար, թե ինչպես են նրանք փոխազդում միմյանց հետ։