Հյուսիսային Կարոլինայի պետական համալսարանի գիտնականները նախազգուշացրել են օրգանիզմում D վիտամինի պակասության պատճառով ճարպակալման վտանգի մասին, գրում է Eat This Not That!-ը։
Նշվում է, որ մեկ վիտամինի պակասը կարող է խաթարել նյութափոխանակության հավասարակշռությունը մկանների աճի և ճարպերի կուտակման արդյունքում: «D վիտամինի պակասություն ունեցող դանիո ձկներն ունեն և հիպերտրոֆիա, և հիպերպլազիա՝ Ճարպային բջիջների չափի և քանակի աճ», – ասում է հեղինակ Սեթ Քուլմանը:
Բացի այդ, պարզվել է, որ ձկները ունեն տրիգլիցերիդների և խոլեստերինի ավելցուկ, ինչը նյութափոխանակության անհավասարակշռության նշան է: Նրանք հատուկ սննդակարգով են սնվել, որում բացակայել է վիտամին D-ն:
Արդյունքում պարզվել է, որ փորձարկվողների մոտ ճարպի պաշարները ավելի շատ են եղել: Ընդ որում, նրանք իրենք գրեթե 50 տոկոսով ավելի փոքր էին, քան մյուս խմբերի ձկները: