Մեծ Բրիտանիայի, Իսպանիայի և մի շարք այլ երկրների մի խումբ գիտնականներ առաջ են քաշել մի ենթադրություն, ըստ որի, հյուսիսային Տանզանիայի Օլդուավայ կիրճում բնակվող հնագույն մարդիկ սննդամթերքը ենթարկել են ջերմային մշակման՝ կրակն «ընտելացնելուց» դեռ շատ առաջ: Որպես դրա անուղղակի վկայություն, փորձագետները նշեցին հիդրոթերմալ հանքավայրերի տարածքին և խորությանը բնորոշ միկրոօրգանիզմներ, որոնք համապատասխանում են 1,7 միլիոն տարի առաջ գոյություն ունեցած հին մարդկանց տեղանքին։
Նոր գիտական աշխատանքի հեղինակները ենթադրում են, որ մարդիկ բնակություն են հաստատել տաք աղբյուրների մոտակայքում, նաև դրանց մեջ սնունդ պատրաստելու համար, քանի որ այս կերպ սնունը դառնում էր ավելի փափուկ, այսինքն՝ ավելի քիչ էներգիա էր պահանջում այն ծամելու և մարսելու համար:
Ուսումնասիրությունը տպագրվել է ԱՄՆ Գիտությունների ազգային ակադեմիայի Proceedings of the National Journal ամսագրում: