Կանադայի Լավալ համալսարանի գիտնականները գինու մեջ հակաօքսիդանտ են հայտնաբերել, որը կարող է մեղմել սուր շնչառական հյուծվածության համախտանիշի (ARDS) ծանր ընթացքը։ Վերջինս հաճախ է ուղեկցում նոր կորոնավիրուսային հիվանդությանը: Այս մասին գրում է «Իզվեստիան»:
ARDS-ը շնչառական անբավարարություն է, որը պայմանավորված է թոքերում տարածվող բորբոքմամբ: Առաջացնում է շնչահեղձություն, արագ շնչառություն, մաշկի կապտություն: Այնուամենայնիվ, ինչպես հայտնաբերել են կանադացի հետազոտողները, մարմնում հատուկ ACE2 ֆերմենտի բարձր պարունակությունը կարող է նվազեցնել այս սինդրոմի ծանրությունը: Մարմնի մեջ դրա խտությունն ավելանում է ռեսվերատրոլ հակաօքսիդիչի միջոցով, որը պարունակում են կարմիր և սպիտակ գինները:
Ինչպես բացատրել է Մոսկվայի պետական համալսարանի մոլեկուլային կենսաբանության լաբորատորիայի առաջատար հետազոտող Ռոման Զինովկինը, ACE2- ի կոնցենտրացիայի բարձրացումը, մի կողմից, կարող է մեծացնել կորոնավիրուսի՝ բջիջ մուտք գործելու ռիսկը: Մյուս կողմից, երբ ֆերմենտը չի գործում, դա հանգեցնում է AngII պեպտիդի քանակի ավելացմանը, ինչը սրում է բորբոքային պրոցեսները: Օրինակ՝ այն նեղացնում է արյան անոթները: «Ուստի, իմ կարծիքով, ACE2- ի բացակայությունը և AngII- ի ավելցուկը բացասաբար են ազդում COVID-19-ի ընթացքի վրա», – եզրափակեց մասնագետը:
Բացի դրանից, ռեսվերատրոլը կարող է ճնշել իմունային համակարգի բջիջները, և եթե հաշվի առնենք, որ սուր շնչառական հյուծվածության համախտանիշը պայմանավորված է իմունային համակարգի ավելորդ ակտիվությամբ, ապա հնարավոր է, որ ռեսվերատրոլը դրական ազդեցություն ունենա հենց այս տեսակի բարդության զարգացման ընթացքում:
Ռեսվերատրոլ պարունակում են կարմիր և սպիտակ գինիները, գետնանուշը, պիստակը, կակաոն, ազնվամորին, հապալասի կեղևը, լոռամրգին և խաղողը: