Գիտնականները պարզել են, թե ինչ եղանակով են հին եգիպտացիները միս պահեստավորել փարավոնների դամբարաններում պահպանելու համար: Միսը նախատեսված է եղել մեռած փարավոնների համար:
Նախնական տվյալներով՝ որպես կոնսերվանտ օգտագործվել է պիստակի խեժը: Մանրամասներ է ներկայացնում Science Now-ն՝ հղում անելով Proceedings of the National Academy of Sciences գիտական ամսագրում հրապարակված հոդվածին:
Բրիստոլիում ու Կահիրեում Ամերիկյան համալսարանի մասնագետները անցկացրել են այն կտորների քիմիական անալիզ, որոնցում մի քանի եգիպտական դամբարաններում փաթաթված են եղել տարբեր կենդանիների մսերը:
Գիտնականները Ամենհոտեպ 3-րդի դամբարանից պեղված տավարի մսի անալիզից պարզել են, որ մսի բաղադրության մեջ առջկա է եղել պիստակի ծառի խեժ:
Այդ խեժը, ինչպես նշում են հայտնագործության հեղինակները, ֆարավոնների ժամանակ շատ թանկ է արժեցել և օգտագործվել է որպես համեմունք: