Բժշկական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր Վլադիմիր Պոպովը ՌԻԱ Նովոստիին ասել է, թե ինչ ապրանքներ կարող են ինսուլտ առաջացնել։
«Թաքնված աղ և շաքար պարունակող մթերքներն ավելի մեծ վտանգ են ներկայացնում, իսկ շաքարը և հագեցած ճարպերը նպաստում են քրոնիկական բորբոքումների և անոթների աթերոսկլերոզի զարգացմանը՝ խմորեղեն, պատրաստի աղանդեր և մայոնեզ սննդակարգում, կետչուպ, աղցանների տարբեր սոուսներ, ինչպես նաև սպիտակ հաց և փաթեթավորված հյութեր, այդ մթերքների հաճախակի օգտագործումը զգալիորեն մեծացնում է ինսուլտի վտանգը»,- պարզաբանել է Պոպովը։
Մասնագետի խոսքով՝ պետք է խուսափել նաև վերամշակված սննդից և արագ սննդից, որոնք պարունակում են մեծ քանակությամբ աղ, շաքար, տրանս ճարպեր, էմուլգատորներ, խտացուցիչներ, արհեստական բուրավետիչներ և այլ հավելումներ։ Դրանք են՝ չիպսերը, նախաճաշի հացահատիկները, կարտոֆիլ ֆրին, համբուրգերները, նագեթները, սառեցված պիցցան, պահածոները:
Պոպովը խորհուրդ է տվել հավատարիմ մնալ «միջերկրածովյան» սննդակարգին, որը լավագույններից մեկն է սրտանոթային առողջության պահպանման համար։ Այն ներառում է մեծ քանակությամբ բանջարեղեն, մրգեր, ձուկ, ծովամթերք, լոբազգիներ և կաթնամթերք, ինչպես նաև ձիթապտղի յուղ և ընկույզ՝ կարմիր մսի նվազագույն սպառմամբ: Այս դիետան հարուստ է օմեգա-3 ճարպաթթուներով, լուծվող մանրաթելերով, ջրում լուծվող պոլիսաքարիդներով, որոնք օգնում են մարսողությանը, նվազեցնում գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացումը և նորմալացնում շիճուկում խոլեստերինի մակարդակը: Բացի այդ, այս դիետան մեծացնում է օգտակար աղիքային միկրոբիոտայի բազմազանությունն ու ակտիվությունը, որն աջակցում է աղեստամոքսային տրակտի առողջ աշխատանքին և դրականորեն ազդում ամբողջ օրգանիզմի առողջության վրա: