Ինչպես գիտենք, ՀՀ առողջապահության նախարարության որոշման համաձայն, հունվարի 1-ից նախատեսվում է հանրային սննդի վայրերում, մշակութային միջոցառումներին քաղաքացիների մուտքը թույլատրել միայն պատվաստումը հավաստող փաստաթղթով,իսկ եթե պատվաստված չէ, ՊՇՌ թեստի բացասական արդյունքով: «Ռեստորանների ասոցիացիա» ՀԿ նախագահ, գործարար Աշոտ Բարսեղյանի հետ փորձել ենք պարզել՝ գործու՞մ է այն արդյոք և ինչպե՞ս, ի՞նչ մեխանիզմներով է այն տեղի ունենում:
«Ոչ մի նման սահմանափակում, որոշում էլ չի գործում, ընդամենը ցանկություն էր: Ընդհանրապես հայտնի չէ՝ ով, ինչպես է ստուգելու,»,-ի պատասխան՝ ասաց Բարսեղյանը: որովհետև ոչ մի տնտեսվարող ստուգող մարմին չի և չի պատրաստվում կոդ ստուգել, այն էլ՝ սեփական միջոցներով:
Նա բացատրեց, որ դա պայամանավորված է նաև իրենց միության կողմից հետևողական և հիմնավոր բողոքի նոտա բարձրացնելու հետ, ինչպես նաև,մյուս կողմից, ակնհայտորեն նվազել է և վիրուսի տարածվածությունը, և մահվան դեպքերը, ուստիև հրատապ անհրաժեշտություն չկա նման սահմանափակումներ պարտադրելու: Բացի այդ, մեր զրուցակիցը համոզված է՝ այս անհասկանալի իրադրության պատճառն այն է, որ նախարարը առաջնորդվում է ոչ թե տեղական առանձնահատուկ պայմաններով, սոցիալ-տնտեսական և ընդհանուր իրավիճակով, այլ Առողջապահության միջազգային կազմակերպության հրահանգներով: Մինչդեռ, եթե որոշումը գործարկվի, աղետալի հետևանքներ կարող է ունենալ ոլորտի վրա, որի զարգացումն այս երկու տարիների ընթացքում արդեն 30-40 տոկոսով նվազել է, բացի այդ՝ հարյուրավոր ռեստորաններ պարզապես դադարել են գործելուց, ոլորտի բազմաթիվ աշխատակիցներ արտագաղթել են: «Պատկերացնում եք՝ այս որոշման արդյունքում ինչ կլիներ: Մեծաթիվ մարդիկ չէին հաճախի ընդհանրապես ժամանցի վայրեր, ռեստորաններ: Առանց այն էլ քիչ է շրջանառությունը»,-նշեց Բարսեղյանը: Վերջինիս համոզմամբ՝ արդյունքում համալրելու ենք սոցիալական անապահով խավի թիվը պաարզապես,քանի որ ոլորտի աշխատակիցների զգալի մասը խոսցելի խավի մարդիկ են՝առանց բարձրագույն կրթության կամ այլ որակավորրման,մասնագիտացման: Ըստ նրա՝ ֆիննասների նախարարը պարզապես լավատեսություն ապահովելու համար է նման լավատեսական,չհիմնավորված հայատարրություններ անում,երբ նշում է ,որ մենք հիմա լավ ենք ապրում,ռեստորանները լեփ-լեցուն է,աշխույժ է շատ բիզնեսը,բայց ռեալ սեկտորում ունենք մոտ 40տոկոս նվազում: որպես ապացույց՝անցեք Սարյանի փողոցով և կհամոզվեք՝ինչքան ռեստորան է փակվել միայն այդ փողոցի վրա:
Հարցին՝ ինչպես էր ոլորտի համար 2021-ը, մեր զրուցակիցը պատասխանեց, որ ամենավատը ռեստորանային ոլորտի համար լոքդաունն էր, ապա՝ պատերազմը:
Իսկ պետության կողմից տրվող վնասի փոխհատուցման միջոցներն ուղղակի աննշան ազդեցություն ունեին; Բիզնեսը, նրա խոսքով, ուշքի գալու փորձ էր անում միայն այս տարվա գարնանը, բայց միևնույն է՝ տուրիստների հոսքի էական անկումը չէր թողնում բավարար չափով վերականգնվել; «Պարզ լինելու համար ասեմ, որ տնտեսության զարգացման մակարդակը իջել է 2016-ի ցուցանիշին»,-արձանագրեց նա: Այս պարագայում, նրա կարծիքով, անհրաժեշտ է օգտագործել հնարավորությունը և կազմակերպել Ռուսաստանից տուրիստական մեծ հոսքի ծրագիր: Մյուս կողմից, ըստ, Բարսեղյանի, բոլոր գերատեսչությունները պետք է ակտիվ աշխատեն այս ուղղությամբ և ապահովել տուրիստների մեծ շրջանառություն:
Մեզ դեռ ոչ ոք ոչինչ չի ասել, այդպես էլ չհասկացանք՝ ի վերջո, այդ սահմանափակումը կգործի՞, թե՞ ոչ: Լրիվ անհասկանալի վիճակ է, ո՛չ կառավարությունից, ո՛չ նախարարությունից վերջնական պարզաբանում չեն տվել: Սոցիալ-տնտեսական թեմաները շատ զգայուն են, ու, կարծում եմ՝ իրենք ամեն դեպքում զգուշավորությամբ են մոտենում հարցին:
Երևի մեզ հաջողվեց նրանց հասցնել այն միտքը, որ պետք է շատ լուրջ մտածել այս քայլին գնալուց առաջ, որովհետև սա միանշանակ լուծում չէր: Այս սահմանափակումն ազդելու է ոլորտում շրջանառության վրա, վնասելու է այն, դրա համար մենք կրկին կոչ ենք անում տասն անգամ մտածել, նոր նման որոշումներ ընդունել:
Լուսանկարը՝ panorama.am-ի