Խնձորը կարող է հակացուցված լինել սերմերով պտուղների հանդեպ ալերգիա ունեցող մարդկանց համար: Բացի այդ, թարմ պտուղները խորհուրդ չեն տրվում գաստրիտի, էրոզիվ գաստրիտի և աղեստամոքսային համակարգի ցանկացած այլ բորբոքային պրոցեսների դեպքում: Սննդաբան Մարինա Ապլետաևան Lenta.ru- ին պատմել է խնձորի որոշ վտանգավոր հատկությունների մասին:
Վնասները
Ըստ սննդաբանի՝ խնձոր ուտելուն միանշանակ հակացուցումներ գործնականում չկան, ընդհակառակը, դա մակրո և միկրոէլեմենտներով հարուստ շատ օգտակար մթերք է: Այնուամենայնիվ, արժե հաշվի առնել որոշակի վտանգներ:
«Տանձի նման պտուղների նկատմամբ ալերգիկ մարդիկ հաճախ ալերգիա ունեն նաև խնձորի նկատմամբ: Այնուամենայնիվ, հաճախ պատահում է, որ արձագանք կա որոշ սորտերի, բայց ոչ մյուսների նկատմամբ: Այսպիսով, այստեղ ամեն ինչ անհատական է. նույնիսկ ալերգիկ դրսևորումներով կարող եք գտնել այն պտուղը, որը հարմար է: Եթե մարդն ունի գաստրիտ, էրոզիվ գաստրիտ կամ այլ բորբոքային պրոցեսներ, մրգաթթուն կարող է բացասաբար անդրադառնալ ստամոքս -աղիքային համակարգի վիճակի վրա: Բացի այդ, խնձորի կճեպը բավականին կոշտ կառուցվածք ունի և կարող է գրգռել նաև լորձաթաղանթները», – բացատրել է Ապլետաևան:
Բժշկի խոսքով՝ թխված պտուղների մեջ թթվայնությունը կորչում է, դրանք դառնում են ավելի փափուկ, և բջջանյութն ավելանում է:
Օգուտները
Ապլետաևան նշել է, որ հենց հիմա խնձորը հատկապես հարուստ է վիտամիններով, մակրո և միկրոէլեմենտներով, ինչպես ցանկացած այլ սեզոնային մրգեր և հատապտուղներ: Այնուամենայնիվ, ոչ բոլոր բաղադրիչներն են կլանվում օրգանիզմի կողմից:
«Մենք գիտենք, որ խնձորն ունի շատ երկաթ, բայց մենք չենք կարող կլանել այն անհրաժեշտ քանակությամբ՝ վերցնելով միայն փոքր քանակություն: Խնձորի և մսի համադրությունն այս հարցում իդեալական է: Ընդհանուր առմամբ, դա յուրահատուկ միրգ է, որը իդեալականորեն ներդաշնակ է քաղցր, աղի ուտելիքների, մսի, ձկան հետ», – ընդգծել է սննդաբանը:
Բացի այդ, ըստ Ապլետաևայի, խնձորը պարունակում է նյութեր, որոնք կարող են հակաօքսիդանտ ազդեցություն ունենալ օրգանիզմի վրա, հատկապես վառ կարմիր տեսակները:
«Վիտամինները բավականին արագ են կորչում, – ասել է սննդաբանը: – Այսպիսով, եթե մենք ցանկանում ենք դրանք համալրել, ամրացնել իմունային համակարգը, ապա հիմա խնձորի իսկական ժամանակն է: Այնուամենայնիվ, իմաստ ունի դրանք պահել մինչև աշուն, քանի որ հակաօքսիդանտ ակտիվություն ցուցաբերող նյութերը դեռ արդյունավետ կլինեն, նույնիսկ եթե խնձորը որոշ ժամանակ պահել եք»:
Օգտակար համադրություններ
Ապլետաևան կարծում է, որ խնձորի հիմնական առավելություններից մեկն այն է, որ դրանք կարող են համակցվել գրեթե ամեն ինչի հետ: Օրինակ՝ դրանք մսով ուտեստներին ավելացնելը օգնում է ավելի շատ երկաթ կլանել, ինչպես նաև հեշտացնում է մարսողության գործընթացը:
Քաղցր տեսակները իդեալական են կաթնաթթվային մթերքներին ավելացնելու համար, կարող եք խնձորի աղանդեր պատրաստել առանց շաքարի, ինչը միայն օգուտ կբերի և բացասաբար չի անդրադառնա կազմվածքի վրա: Բացի այդ, այս պտուղը հիանալի ներդաշնակ է ձկների և աղցանների հետ՝ տալով նրանց անսովոր վառ համ, ասել է սննդաբանը:
Նա եզրակացրել է, որ խնձորը սննդային մանրաթելերի ամենահարուստ աղբյուրն է, և դրանց մեջ պարունակվող բջջանյութը գործում է որպես սորբենտ՝ ոչ միայն լցնելով ստամոքսը և հագեցածության զգացում տալով, այլև մաքրելով ստամոքսաղիքային համակարգը: