Սննդաբան, գաստրոէնտերոլոգ, խոհարարական բլոգեր Նուրիա Դիանովան Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում պատմել է, թե ամռանը աղցանների որ սոուսներին նախապատվություն տալ, և որքան կարելի է պահել պատրաստի ուտեստը:
Աղցանները կարելի է պատրաստել ինչպես բանջարեղենից, այնպես էլ մրգերից. երկու դեպքում էլ, որպես լրացում, թթվասերը կարող է օգտագործվել որպես սոուս: Բժիշկը խորհուրդ է տալիս դա լցնել մեծ տարածում գտած, բայց ոչ օգտակար մայոնեզի փոխարեն։
Դիանովան ընդգծել է, որ թթվասերը բնական է, կոնսերվանտներ չի պարունակում: Դրա մեջ պարզապես կարելի է ավելացնել որոշ խոտաբույսեր՝ ըստ ճաշակի: Մրգային աղցանին ևս կարելի է ավելացնել թթվասեր կամ յոգուրտ. դա առողջարար է:
Շատերը սիրում են բուսական յուղով աղցաններ. սա հիանալի տարբերակ է, կարծում է սննդաբանը: Նա խորհուրդ է տալիս ընտրել չզտված յուղեր, որոնք պարունակում են E և A վիտամիններ, և չսահմանափակվել միայն արևածաղկի բուսայուղով, այլ նաև օգտագործել այլ բույսերից պատրաստված արտադրանք: Նրանցից շատերն ունեն յուրահատուկ հատկություններ:
«Կան շատ յուղեր. Դուք կարող եք վերցնել ընկույզի յուղ, խաղողի կորիզի յուղ: Դդմի յուղը «ռումբ» է տղամարդկանց համար, դա օգտակար է շագանակագեղձի համար: Կտավատի ձեթը, ընդհանուր առմամբ, ռուսական գերսննդամթերք է», – շարունակել է Դիանովան:
Բժիշկը խորհուրդ է տալիս աղցանները պատրաստել այն չափաբաժնով, որը կարելի է ուտել մեկ կերակուրի ընթացքում: Նրա խոսքով՝ սոուսով ուտեստի պահպանման ժամկետը շատ կարճ է, բայց՝ նույնիսկ առանց սոուսի կեղևազերծված բանջարեղենը հնարավոր չէ երկար պահել:
«Թթվասերով աղցանի համար պիտանելիության ժամկետը միանգամից կրճատվում է, քանի որ դա կաթնաթթվային մթերք է: Բուսական յուղով աղցանը կարող է մի փոքր ավելի երկար ժամկետ ունենալ, բայց ցանկացած աղցանի մեջ հյութն առանձնանում է, և դա լրացուցիչ վտանգ է ստեղծում մանրէների ակնթարթային աճի համար: Մի մաքրեք շատ բանջարեղեն, կեղևազերծված բանջարեղենը նաև արագորեն աղտոտվում է մանրէներով: Աղցանը պահելը միշտ վարակի վտանգ է պարունակում», – զգուշացրել է Դիանովան:
Նրա խոսքով ՝ չարժե այդ ուտեստը պահել նույնիսկ սառնարանում, քանի որ որոշ մանրէներ, որոնք բազմանում են հում բանջարեղենի վրա, նախընտրում են հենց այդ ջերմաստիճանը: