
Հնարավո՞ր է ուտելիքի վրայից խմել, և ինչի վրա պետք է ուշադրություն դարձնել ըմպելիք ընտրելիս: Այս մասին Ռադիո Sputnik- ին տված հարցազրույցում ասել է բժշկական գիտությունների թեկնածու, սննդաբան, Սանկտ Պետերբուրգի պետական համալսարանի բժշկական ֆակուլտետի դոցենտ Անդրեյ Բոբրովսկին:
Իդեալական ըմպելիքը, որը կարելի է օգտագործել ինչպես ուտելու ընթացքում, այնպես էլ դրանից հետո, ջուրն է, որը չպետք է լինի սառը, գերադասելի է սենյակային ջերմաստիճանի, նշել է դիետոլոգը և բացատրել, թե ինչու են սննդի վրայից խմելու վնասակարության վերաբերյալ պնդումներն անհիմն:
«Կարծիքն այն մասին, որ ուտելիս չպետք է ջուր խմել, այդքան էլ արդարացված չէ: Քանի որ, եթե մենք ապուրն ընդունում ենք որպես առավել դիետիկ և ճիշտ ուտեստներից մեկը, ապա ապուրը, մեծ հաշվով, ջուր է ավելի կոշտ սնունդով: Այսինքն կարելի է ուտելիքի վրայից խմել», – ասել է Բոբրովսկին:
Դիետոլոգը կարծում է, որ կարելի է ուտելիքի վրայից նաև թեյ խմել՝ , բուսական, սովորական սև կամ կանաչ, բայց ոչ շատ թունդ: Պարզապես պետք է հաշվի առնել, որ սրտանոթային հիվանդություններ ունեցող մարդիկ չպետք է շատ թեյ խմեն:
«Ինչ վերաբերում է թեյին, ապա դրա ավելցուկային քանակի վտանգը նվազագույն է: Բայց սրտանոթային որոշ հիվանդություններում հարկավոր է զգույշ լինել հեղուկների ծավալից և, մասնավորապես, թեյի հետ կապված: Ավելորդ թեյը վտանգավոր է զարկերակային բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց համար. նյութերը, որոնք պարունակվում են թեյի մեջ, նույնպես կարող են նպաստել դրա ավելացմանը», – ասել է Բոբրովսկին:
Նրա խոսքով ՝ սննդաբանները նվազագույն բողոքներ ունեն թեյից, բայց միայն այն դեպքում, եթե այն առանց շաքարի է: Բժիշկը բացատրել է, որ շաքարի ավելցուկը ոչ միայն կալորիա է ավելացնում, այլև վատ է ազդում մարսողության վրա: Հետևաբար, ընտրելով, թե որ ըմպելիքով ավարտել կերակուրը, միշտ պետք է հաշվի առնել դրա կազմը:
«Ուշադրություն դարձրեք քաղցր գազավորված ըմպելիքների վրա: Սա շաքարի աղբյուր է, այսինքն՝ պարզ ածխաջրերի: Հեղուկ պարզ ածխաջրերը ուտելուց հետո ընդհանուր առմամբ լավ չեն ազդում մարսողության վրա: Նույնը կարելի է ասել ոչ թե թարմ քամած, այլ փաթեթներով հյութերի համար. դա նույնպես բավականին վտանգավոր ըմպելիք է», – ասել է Բոբրովսկին: