Ինչպես երեկ արդեն տեղեկացրել էինք, Գորիսի համար 3 հիմնական դպրոցում մեկ շաբաթից ավելի է՝ սննդային թունավորման դեպք է գրանցվել, որի հետևանքով 1-4-րդ դասարանի մոտ 40 աշակերտներ հայտնվել են հիվանդանոցում: Նրանցից երկուսի վիճակը շատ ծանր է եղել, սակայն երեխաների վիճակն արդեն կայունացել է:
Երեխաների մոտ աղիքային ինֆեկցիան առաջացել էր դպրոցական սննդից՝ աղցանից ու կարտոֆիլի խյուսից, որի մեջ թունավորումից հետո կատարված հետազոտությունների արդյունքում հայտնաբերվել էր «Շիգելա Զոնե» տեսակի հարուցիչ, ոը համարվում է դեզինտերիա հիվանդության հարուցիչը:
Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնից «Առաջին լրատվական»-ին փոխանցել էին, որ դեպքի արձանագրման առաջին իսկ օրվանից իրենք կատարել են հակահամաճարակային բոլոր միջոցառումները դեպքի կրկնությունը կանխելու համար: Սակայն հարց է ծագում՝ ինչպե՞ս կարելի է դպրոցական սննդից վարակվել դեզինտերիա հիվանդությամբ, և ո՞ւմ բացթողման արդյունքում են 40 երեխա ծանր վիճակում՝ լուծ, ջերմություն, փսխում և այլ ախտանիշներով մեկ շաբաթ հիվանդանոցում գտնվում:
Սննդի անվտանգության պետական ծառայության Հանրապետական անասնաբուժասանիտարական և բուսասանիտարական լաբորատոր ծառայությունների կենտրոն ՊՈԱԿ-ի նախկին փոխտնօրեն Գեորգի Ավետիսյանն «Առաջին լրատվական»-ի հետ զրույցում ասաց, որ «Շիգելա Զոնե» հարուցիչը հանդիսանում է սննդային թունավորում։ Առավել լավ այդ շիգելաները զարգանում են կաթնամթերքում, մրգերում, հատապտուղներում և բանջարեղենում։ Վարակման պատճառները մի քանիսն են՝ վարակակիր, հիվանդ կամ ռեկոնվալեսցենտ մարդկանց կղանքի միջոցով է տարածվում:
«Տարածվում է ճանճերի միջոցով, ճանճերի թաթիկների վրա հարուցիչը կարող է գոյատևել մինչև 3 օր, սննդամթերքի հետ շփվելուց բավական է մի քանի շիգելա, որ առաջացնի թունավորում: Հարուցիչով կարելի է վարակվել, իհարկե, էլեմենտար սանիտարահիգիենիկ կանոնները չպահպանելու դեպքում»,- ասաց Ավետիսյանը:
Չվարակվելու համար, մեր զրուցակցի խոսքով, պետք է պահպանել հիգիենայի կանոնները, վերահսկել մանկապարտեզների, դպրոցների սանիտարահիգիենիկ պայմանները, հնարավորինս թույլ չտալ միջատների ներթափանցումը խոհանոցներ, թույլ չտալ, որ հիվանդ աշխատակազմը գործ ունենա սննդի հետ:
Ինչ վերաբերում է հարցին, թե ով է կատարվածի իրական պատասխանատուն, որ հարուցիչները հայտնվել են դպրոցական սննդում և դարձել 40 երեխայի թունավոման պատճառ, Ավետիսյանը նկատեց. «Միանշանակ ՍԱՊԾ բացթողումն է, չնայած նրանք փորձեցին «երկրորդական աղտոտում» տերմինով գցել իրենց վրայից պատասխանատվությունը, սակայն պետք է նշեմ, որ նաև երկրորդական աղտոտումն է ՍԱՊԾ վերահսկողության թերացման պատճառ։ Հաշվի առնելով այն, որ շիգելա զոների նկատմամբ ավելի զգայուն են երեխաները, որ ամառային սեզոնում այդ հիվանդության տարածման ռիսկը բարձր է, պետք է ուժեղացնել վերահսկողությունը այս ուղղությամբ, այլ ոչ թե շոուներ կազմակերպել ռիսկային սննդամթերք չհամարվող հացի մեքենաներին կպչուն ժապավեն կպցնելով»:
Նշենք, որ մեկ շաբաթից ավելի և՛ Սննդի անվտանգության պետական ծառայությունը, և՛ առողջապահության նախարարությունը խնամքով թաքցնում էին երեխաների թունավորման փաստը: Երեկ միայն մեր հրապարակումից հետո ՍԱՊԾ-ն հաղորդագրություն տեղադրեց իր կայքում: