Օքսֆորդի համալսարանի գիտնականները ստեղծել են ցողաշիթ, որը մեծացնում է հացահատիկի բերքը 20 տոկոսով։ Ինովացիայի մասին հայտնում է Nature ամսագիրը։
Հետազոտողները պարզել են, որ ածխաջրածին տրեգալոզա-6-ֆոսֆատը(T6P) թույլ է տալիս բույսերին լավագույնս օգտագործել սուկրոզան, որը ձևավորվում է ֆոտոսինթեզի ժամանակ։ Այն անհրաժեշտ է հացահատիկի աճի համար։
Նշվում է, որ արդյունքներն ակնհայտ են եղել արդեն առաջին իսկ կիրառումից հետո։
Բացի այդ, T6P-ն օգնում է բույսերին վերականգնվել երաշտից հետո։ T6P-ը միևնույն գործառույթն ունի բոլոր բույսերում, այնպես որ ցողաշիթը կարող է օգտագործվել ցանկացած գյուղատնտեսական կուլտուրայի համար։
Այս մեթոդը պակաս վիճելի է, քան գենետիկորեն կատարվող մոդիֆիկացիան։ Բերքատվության աճը մասամբ կօգնի գյուղատնտեսությանը հաղթահարել Երկրի բնակչության աճի արդյունքում առաջացող սղությունը։