Վաղուց հայտնի են կաթի և կաթնամթերքի բուժիչ հատկությունները: Կաթ օգտագործող մարդկանց առողջությունն ամրապնդվում է ամենատարբեր ուղղություններով՝ ատամները, հենաշարժողական ապարատը, իմունիտետը և այլն: Պարզվում է՝ կաթը բարերար ազդեցություն է ունենում նաև ուղեղի վրա՝ հայտնում է direct-press.ru-ն:
Մեն նահանգից Հյուսիսամերիկյան համալսարանի մասնագետները պարզել են կաթի օգտագործման դրական արդյունքը մարդու օրգանիզմի ճանաչողական ունակությունների վրա, մասնավորապես՝ ինչպես են աշխատում մարդու մտքի ճանաչողական գործընթացները՝ հիշողությունը, ուշադրությունը, տրամաբանորեն մտածելու և որոշումներ ընդունելու կարողությունը:
Հետազոտությունը կատարվել է տարբեր սեռի և տարիքի 1000 կամավորների մտքի այս կամ այն հնարավորությունների թեստավորման ճանապարհով: Արդյունքները ցույց են տվել, որ սննդում կաթ և կաթնամթերք օգտագործող (շաբաթական առնվազն 5-6 անգամ) մարդու ուղեղն ավելի լավ է աշխատում:
Հաճախակի կաթ օգտագործող մասնակիցները առաջարկված թեստերը զգալիորեն ավելի լավ են հաղթահարել նունիսկ նրանցից, որոնք շաբաթական 2-4 անգամ են կաթ օգտագործել, իսկ կաթ սիրողների և չսիրողների արդյունքների տարբերությունը հսկայական է եղել: