Լուրեր
Հարցրե՛ք ԱՄՆ հյուպատոսին – 4. Ամերիկյան «աշխատանքային» և «բիզնես» վիզաների վերաբերյալ հարցերին պատասխանում է ՀՀ-ում ԱՄՆ հյուպատոսը

Ամիսը մեկ անգամ ընթերցողին հնարավորություն ենք տալիս իրեն հետաքրքրող հարցերով դիմել Հայաստանի Հանրապետությունում ԱՄՆ հյուպատոս Ֆրենք Տուին, ում պատասխանները հրապարակվում են թերթում և մեր կայքում: Հարցերը կարող են առնչվել ԱՄՆ մուտքի վիզաներին ու ԱՄՆ ուղևորություններին: Միացյալ Նահանգները Հայաստանից ժամանած այցելուներին առաջարկելու շատ բան ունի` կարող եք ծանոթանալ ԱՄՆ պատմությանը, մշակույթին, ճաշակել ամերիկյան ուտեստներն ու գինիները, տեսնել ԱՄՆ ճարտարապետությունը, լինել ծովափնյա հանգստավայրերում ու ազգային պարկերում:

Կարող եք նաև ձեր հարցերն ուղարկել էլեկտրոնային փոստի` [email protected] հասցեով: Ստորև ներկայացնում ենք ԱՄՆ հյուպատոսին ուղղված ԱՄՆ վիզաներին ու ներգաղթային գործընթացներին վերաբերող մեր հարցերն ու նրա պատասխանները:

– Ողջույն, ես Ֆրենկ Տուն եմ, Հայաստանում  ԱՄՆ հյուպատոսը: Ամեն ամիս ես պատասխանում եմ  ԱՄՆ մուտքի վիզաների ու ներգաղթային գործընթացների վերաբերյալ ձեզ հետաքրքրող հարցերին: Շնորհակալ եմ մեզ ուղղած բազմաթիվ հարցերի համար: Այս ամիս շատ հարցեր ենք ստացել գործարար կամ բիզնես վիզաների վերաբերյալ, ուստի ուզում եմ խոսել հենց բիզնես վիզայի մասին:

Սա հայտնի է որպես B1 վիզա և ամենաշատ տրամադրվող վիզաներից է: Վիզայի համար դիմողների մեծամասնությանը մենք տրամադրում ենք B1/B2 վիզա, այսինքն` տուրիստական և բիզնես վիզա, որն ինչպես ձեզնից շատերը գիտեն, կարող է ունենալ մինչ 10 տարի վավերականություն:

Կարևոր է, որ «բիզնեսե եզրույթն ընկալենք հենց այն իմաստով, ինչ սահմանված է ԱՄՆ ներգաղթային օրենսդրությամբ, որին հնարավոր է, որ դուք ծանոթ չլինեք: ԱՄՆ ներգաղթային օրենքներում «բիզնեսըե և «աշխատանքըե տարբերակված են, ու ըստ այդմ՝ գորրծում են տարբեր տեսակի վիզաներ: Ինչպես ավելի վաղ նշեցի, մենք ունենք բիզնես վիզայի միայն մեկ տեսակ, մինչդեռ աշխատանքային վիզաների մի քանի տարատեսակ կա:

Հարց.- Ի՞նչ տարբերություն կա «բիզնեսի» և «աշխատանքի» միջև:

– «Բիզնեսի» և «աշխատանքի» միջև տարբերությունը որոշելիս հարկ է հաշվի առնել, թե որտեղ է բիզնես գործունեությունն իրականացվում: Բիզնեսի տեղը որոշելու համար դիտարկվում են հետևյալ գործոնները.

– որտեղ և ովքեր են վերջնական գործածողները;

– որտեղ է ապրանքը մշակվում ու արտադրվում;

– որտեղ է գոյանում շահույթ:

Եթե բիզնես գործունեությունը տեղի է ունենում ԱՄՆ-ում, ապա դրա հետ առնչվող գործողությունները որակվում են որպես «աշխատանքե և կպահանջվի աշխատանքային վիզա: Իսկ եթե բիզնեսը ԱՄՆ-ից դուրս է, այդ դեպքում պահանջվում է B1 տեսակի վիզա:

Հարց.- Կարո՞ղ եք օրինակներ բերել:

– Առավել հստակեցնելու համար նշեմ այն դեպքերը երբ կարող է տրամադրվել բիզնես  վիզա.

– համաժողովների կամ առևտրային ցուցահանդեսների մասնակցելու դեպքում;

– ԱՄՆ-ից դուրս արտադրվող ապրանքների հետ կապված պատվերների ընդունման, բանակցությունների կամ պայմանագրերի ստորագրման դեպքում;

– դասախոսությամբ կամ ելույթով հանդես գալու դեպքում, եթե ամերիկյան կողմից եկամուտ կամ վարձատրություն չեն ստանում;

– մրցաշարերի կամ սպորտային միջոցառումների մասնակցող պրոֆեսիոնալ մարզիկների դեպքում, եթե ամերիկյան կողմից եկամուտ կամ վարձատրություն չեն ստանում;

– հեռանկարային ներդրողների դեպքում, եթե նրանք ուսումնասիրում են ներդրումների հնարավոր վայրերը;

– դասընթաց կամ վերապատրաստում, որ նախատեսված չէ զբաղվածություն ապահովելու համար, և որի միջոցով արտադրական արդյունք չի ձևավորվում:

Նշված բոլոր օրինակների դեպքում բիզնես վիզայի առկայությունը թույլ չի տալիս, որ տվյալ անձը մնա Միացյալ նահանգներում և խաղա, ասենք, ամերիկյան թիմի կազմում կամ վարի որևէ բիզնեսի հետ կապված աշխատանքներ ԱՄՆ-ում:

B1 տեսակի վիզայի շրջանակում նաև չի թույլատրվում.

– իրականացնել աշխատանքներ, որոնց դիմաց կատարվում է վարձատրություն կամ եկամուտ է ստացվում ամերիկյան որևէ կառույցից;

– մասնակցել «գործնական իրագործումե ներառող դասընթացների կամ աշխատանքային փորձ ձեռք բերելու համար պրակտիկա անցնել՝ թեկուզ չվճարվող;

– անցկացնել հետազոտություն, որը օգուտներ կբերի ամերիկյան որևէ հաստատության;

– իրականացնել աշխատանքներ, որոնք նախատեսված են երկու ամերիկյան կառույցների միջև առկա  պայմանագրով (ԱՄՆ պատվիրատուի և ԱՄՆ մատակարարի միջև):

Հարց.- Ինչպե՞ս կարող եմ ստանալ աշխատանքային վիզա:

– Եթե նախատեսում եք Միացյալ Նահանգներում ժամանակավորապես աշխատանք կամ զբաղվածություն ունենալ կամ վարձատրվել ամերիկյան որևէ ընկերության կողմից  որպես մասնագետ կամ մասնագիտական հմտություններ չպահանջող աշխատանք կատարող, ապա պետք է ստանաք ժամանակավոր աշխատողի համար նախատեսված վիզա: Նման դեպքերում ամերիկյան գործատուն պարտավոր է հնարավոր աշխատողի անունով ԱՄՆ քաղաքացիության ու ներգաղթի ծառայությանը ոչ ներգաղթային վիզայի միջնորդագիր ներկայացնել, որին պետք է կցված լինի ԱՄՆ աշխատանքի նախարարության կողմից հաստատված աշխատանքի վկայագիր:

Հուսով եմ, որ այս պարզաբանումներից հետո ձեզանից շատերն ավելի լավ պատկերացում կազմեցին այս հարցերի շուրջ: Եթե հարցեր ունեք բիզնես կամ աշխատանքային վիզաների կամ վիզաների այլ տեսակներ վերաբերյալ, խնդրում եմ դիմել ինձ, և ես սիրով կպատասխանեմ ձեզ:

  • Դիտումներ՝ *