Ամերիկացի քիմիկոսներին հաջողվել է պինդ խաշած ձուն վերադարձնել նախնական վիճակի: Սպիտակուցները մասնատելու և ձվի հեղուկ կազմությունը վերադարձնելու համար նրանք ձվի վրա ազդել են միզանյութով, այնուհետև հատուկ սարքի օգնությամբ հավաքել են օբյեկտի առանձին մասերը: Այս մասին հայտնում է ChemBioChem ամսագիրը:
Ձվի եփվելու ընթացքում կատարվում է սպիտակուցների բնափոխություն: Նյութի ներքին կառուցվածքը խախտվում է, իսկ պրոտեինների մասնիկները հավաքվում են ավելի խոշոր խմբերի, ինչից հետո սպիտակուցը դառնում է սպիտակ ու պինդ: Սակայն այդ գործընթացը անդառնալի չէ՝ պնդում են Իրվայնում Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականները:
Քիմիկոսները ձուն եփել են 20 րոպե՝ 90 աստիճան Ցելսիուս ջերմաստիճանով, այնուհետև սպիտակուցին ավելացրել են միզանյութ, որը ձուն վերադարձրել է նախկին վիճակին: Սակայն այդ փուլում սպիտակուցների մասնիկները դեռ մնացել են իրար կպած, և վերջնական վերականգնման համար գիտնականները նյութը դրել են vortex fluid device սարքի մեջ: Սարքը թեթև ճնշման է ենթարկել առանձին մասնիկները՝ վերադարձնելով սպիտակուցների նախնական կառուցվածքը: Արդյոք ձուն դրանից հետո պիտանի՞ է եղել սննդում օգտագործման համար՝ գիտնականները չեն հայտնում:
Քիմիկոսների խոսքով՝ սպիտակուցներին արագ և էժան ելքային կառուցվածքին վերադարձնելու հնարավորությունը կօգնի կենսատեխնոլոգիական արտադրության մեջ, մասնավորապես՝ նոր մեթոդը կնվազեցնի հակաքաղցկեղային դեղամիջոցների ծախսերը: Տեխնոլոգիան օգտակար կլինի նաև պանրագործների համար: